Wat is scouting?

Scouting is een inmiddels 100 jaar oud idee van de Engelse lord Baden Powell, die vond dat jongeren een breed scala aan activiteiten aangeboden moest worden om hun gezichtsveld te verruimen en creativiteit te ontwikkelen. In principe zijn zo alle vormen van sport, spel, avontuur en beheersing van technieken één grote ontdekkingsreis onder de vlag van scouting, zolang daarbij voorop staat dat de kinderen samenwerken. Daarnaast mocht scouting geen onderscheid maken in rangen, standen of klasse.
Dit is een basisprincipe dat scouting succesvol en tijdloos maakt; Het is nog steeds dé pijler onder het hedendaagse scouting.

Voor wie is scouting?

Scouting is voor alle leeftijden. Kinderen kunnen vanaf 5 jaar deelnemen aan het spel van scouting. Voor de jeugd van alle leeftijden is een speltak te vinden. Zelfs voor de wat oudere jongeren worden activiteiten georganiseerd, of is een taak als leider weggelegd. De jongste kinderen van 5 tot 7 jaar horen bij de Bevers. Jongens van 7 tot 10 jaar komen bij de Welpen; meisjes van die leeftijd heten Kabouters. De jongens gaan daarna naar de Verkenners (10 tot 14 jaar) en de meiden naar de Gidsen. Meiden van 14 tot 18 jaar oud vinden we terug bij de Sherpa's en de jongens bij de Rowans. De wat oudere jeugd van 18 tot 23 jaar verenigen zichzelf bij de Pivo's. Jongeren vanaf 18 jaar kunnen terecht bij de Stam, waartoe ook de leiding behoort. Tot slot is er voor de oudere jongeren nog de DOW.

Waar kan ik scouting vinden?

In vrijwel elke plaats in Nederland is wel een scoutinggroep te vinden. Het overgrote deel van de scoutinggroepen in Nederland zijn landscouts, omdat daarmee het meest brede pakket aan activiteiten kan worden aangeboden. In waterrijke gebieden komen meer waterscouts voor, die zich met hun activiteiten vooral richten op het water. In de omgeving van vliegvelden vindt u ten slotte nog enkele lucht-scoutinggroepen.

Wat voor activiteiten organiseert scouting?

Vrijwel elke tak van sport, ieder spel en de meest uiteenlopende activiteiten vallen onder scouting, zolang de scouts het samen organiseren, en/of uitvoeren. De leiding probeert de activiteiten zoveel mogelijk te richten op de leeftijdsgroep. De Bevers gaan broodjes bakken en knutselen, de Welpen en kabouters bouwen liever een kampvuur of een hut en gaan voetballen. De Gidsen en Verkenners doen een lichtspel, of gaan een weekend naar de scoutingwedstrijden, terwijl de wat oudere Sherpa's en Rowans hun eigen zomerkamp organiseren in de heuvels rond Koblenz of aan het water in Elburg.
Alle speltakken gaan in de eerste week van de zomervakantie op zomerkamp. Hoewel er door het jaar heen af en toe ook een weekendkamp wordt georganiseerd is het zomerkamp het  mooiste kamp van allemaal. Afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers gaan de scouts een paar dagen tot een week naar een kampterrein of een blokhut die door een andere scoutinggroep in de verhuur is gedaan. Dit is tevens de afsluiting van het seizoen. Na de zomervakantie begint het nieuwe seizoen.

Scouting Hengelo (OV).

U kunt ook in Hengelo en scouting vinden. In Hengelo is onze scoutinggroep een van de acht verenigingen die met scouting te maken hebben. Onze groep heeft en sterke band met het kampeerterrein in Beckum en gebruikt dit dan ook als belangrijkste uitvalsbasis. Bij activiteiten die meer ruimte nodig hebben, is de ruimte rond Beckum van groot belang. Ook vanuit Beckum is onze blokhut gemakkelijk te vinden. Onze blokhut staat bij het Twentekanaal, aan de Haaksbergerstraat 38. Zie hiervoor de kaart, markering A. Wij richten ons vooral op de Hengelose wijken: het Genseler, de Nijverheid, het Tuindorp, het Esrein en de Woolder Es en natuurlijk op Beckum.