In het weekend van 16, 17 en 18 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse JOTA/JOTI (respectievelijk Jamboree On The Air / Jamboree On The Internet). Dit bericht beschrijft de opbouw in de weken voor de JOTA, de gebeurtenissen tijdens de JOTA zelf en verwijst natuurlijk naar de gemaakte foto's!

Zoals ieder jaar overvalt ons de JOTA weer. De leiding is nog druk om het seizoen op te starten in september en de Rowans en Sherpa's waren nog druk met de voorbereidingen voor de Wave. Maar toch moesten de voorbereidingen voor JOTA en JOTI twee weken voor tijd toch echt van start gaan. De Rowans/Sherpa's moesten nog naar de Wave, maar René begon voorzichtig de computers van zolder te halen. In de daarop volgende week was het weer een heel geknutsel om een netwerkje aan te leggen van de diverse gekregen computers op zolder. Helaas was er zo links en rechts weer wat gesneuveld door het staan op het warme zoldertje, maar na een paar avondjes knutselen was er toch een keurig netwerk om mee op de scouting-channels te chatten. Zelfs de Jukebox voor in de kleine uurtjes was weer klaar voor de actie.

Ondertussen werd op de vrijdag een week voor JOTA begonnen aan de houten toren. De grote palen van 13 meter werden tevoorschijn gehaald en met enkele 8-meters verlengd tot 24 meter. In de daarop volgende dagen werd er een mast van gepionierd, en Rudie maakte onze zelfgebouwde, houten antenne geschikt om er bovenop te plaatsen. Op zondagmiddag was het de bedoeling het gevaarte met behulp van een trekker rechtop te trekken. Al bij de eerste poging, die bedoeld is om de mast op degelijkheid te testen, bleek dat het hout niet langer geschikt was om gebruikt te worden. Het was te gevaarlijk om de mast rechtop te trekken, temeer de mast op slechts enkele passen van de blokhut lag. Al het werk was dus voor niets!

Als backup-plan stond onze ijzeren mast nog klaar. Op de zondag voor JOTA hebben we de 18 meter hoge mast voorzien van een 20 meter lange hartbuis, die we bovendien nog 7 meter uit konden schuiven. De hartbuis werd geheel gelast om geen obstakels tegen te komen bij het hijsen. Boven in de mast werd een splinternieuwe antenne gehangen. (Nou ja, nieuw.... Hij zat al sinds 1980 in de doos, maar was er sindsdien nog niet uit geweest.) Al met al stond het geheel klaar op vrijdagmiddag, zodat 's avonds de JOTA/JOTI 2009 van start kon gaan.

 

Bedankt, Rowans, Sherpa's, Pivos en Leiding voor alle inspanningen die JOTA/JOTI 2009 mogelijk hebben gemaakt.