"Ik schat dat we nog zo'n 40 bakken moeten maken, dus we zijn ongeveer op de helft." In de keuken in de blokhut van de Ariens-Ingrid te Hengelo barst het vlak voor oud en nieuw nog van de bedrijvigheid. Om geld in te zamelen verkopen de scouts oliebollen. En het is de bedoeling dat er voor het einde van de dag 4000 oliebollen worden gebakken en bezorgt.

Bezorglijsten opstellen, beslag maken, afwassen, oliebollen inpakken. Er is genoeg werk om ruim een dozijn scouts de hele dag bezig te houden. Het kleine keukentje draait op volle capaciteit terwijl vier scouts non-stop oliebollen staan te bakken. In de vroege ochtend zijn ze begonnen en halverwege de middag is het kookvertrek vervuld met de geur van oliebollen. Maar om aan de 4000 oliebollen te komen moeten ze nog even doorploeteren. "Ik dacht dat de oliebollen er hier in gingen", zegt Mart terwijl hij zijn hand bij z'n mond houd. Maar ze zitten me nu tot hier", waarna hij z'n hand naar de kruin van z'n hoofd verplaatst.

Ook in de grote zaal zitten ze niet stil. Vanuit de keuken is er een constante aanvoer van oliebollen. Deze moeten worden ingepakt en voorzien van poedersuiker waarna een bezorger ze mee kan nemen. En natuurlijk is er ook nog de afwas die gedaan moet worden.

En zoals altijd is het na een dag hard werken goed rusten. Waarbij ook meteen even de balans kan worden opgemaakt. "We hebben 4000 oliebollen verkocht en er 5000 gebakken. Ik weet dat we er een aantal gratis hebben weggegeven en dat mensen gratis konden proeven. Maar hebben we echt met z'n alleen 1000 oliebollen opgegeten?" Het is misschien moeilijk te geloven maar het lijkt er wel op. Hoe dan ook, sommige mensen zoals Marwin kunnen er geen genoeg van krijgen. "Ik weet niet wat jullie doen maar ik neem nog een oliebol, weten jullie hoe lang ik al geen oliebol meer heb gehad!"