Elk jaar wordt in het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air. Tijdens de JOTA blijft iedereen (in tegenstelling tot de World Jamboree, een wereldwijd kamp) in zijn eigen land en op zijn eigen blokut. Elk jaar praten ongeveer 500.000 Scouts een weekend lang met elkaar via de radio. Komend weekend; 19, 20 en 21 oktober; is het weer zover!

Wat betekent dit voor jullie?

Jullie zijn natuurlijk ook uitgenodigd!! En wel op zaterdag 19 oktober. Voor de Bevers, Mowglihorde en Shantihorde van 10.00 uur tot 12.00 uur en voor de Verkenners en Gidsen van 14:00 tot 16:00. De Rowans, Sherpa's en Pivo's zijn het hele weekend welkom. We hebben natuurlijk weer een leuk pro- gramma bedacht om jullie te laten zien wat de JOTA precies inhoud. Misschien kunnen jullie via de radio zelfs met Scouts aan de andere kant van Nederland praten! Jullie ouders zijn natuurlijk ook uitgeno- digd om een kijkje te komen nemen op de blokhut, deze is de hele dag geopend.

We gaan ervan uit dat je komt, kun je niet meld je dan af bij je eigen leiding. Voor eventuele vragen kun je ook terrecht bij je eigen leiding.

Wat is JOTA?

Elk jaar wordt in het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air. Tijdens de JOTA blijft iedereen (in tegenstelling tot de World Jamboree, een wereldwijd kamp) in zijn eigen land en op zijn eigen blokut. Elk jaar praten ongeveer 500.000 Scouts een weekend lang met elkaar via de radio. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten antennes, deze hebben allemaal hun eigen bereik. Sommige komen niet verder dan Nederland maar er zijn ook antennes die wereldwijd bereik hebben. De radiostations worden bemand door zendamateurs. Zij begeleiden de kinderen bij het zenden. In 1958 werd de eerste JOTA gehouden en sindsdien hebben vele duizenden Scouts van over de hele wereld via de radio kennis gemaakt met elkaars cualtuur en gewoontes.

Wat is JOTI?

Sinds halverwege de jaren '90 is de Jamboree On The Internet (JOTI) er bijgekomen waarbij, je raadt het al, de Scouts met elkaar communiceren via internet. Tijdens de JOTI is er een speciale site waar je je als scoutinggroep op kunt inloggen, zo kun je chatten met Scouts over de hele wereld. De JOTI is relatief jong, maar is in korte tijd erg populair geworden.

JOTA en JOTI bij onze groep

Onze groep doet al zeer geruime tijd mee aan de JOTA en sinds enkele jaren ook aan de JOTI. Bij ons staat in tegenstelling tot andere groepen de JOTA nog wel voorop. Bij sommige scoutinggroepen worden de antennes in een kraan gehesen, bij ons wordt nog elk jaar een toren gebouwd van pionieerhout. Elk jaar bouwen we een toren van tussen de 20 en 40 meter en komt er een antenne in voor het bereik binnen Nederland. Zoals jullie misschien wel gezien hebben zijn we elk jaar al enkele weken voor de JOTA bezig met het in elkaar pionieeren van de toren. Voor de jeugdleden organiseren we op zaterdag elk jaar weer een leuk programma rond communicatie in het algemeen en via de radio.