Een tijdje geleden zijn er versoepelingen van de coronamaatregels voor jongeren tot en met 18 jaar aangekondigd. Dat betekent gelukkig ook dat we weer opkomsten mogen draaien. Vanaf zaterdag 9 mei zijn er weer opkomsten. De bevers trappen af.

De coronamaatregels hebben veel gevolgen voor hoe we de opkomsten de komende tijd moeten inrichten. Voor onze jeugdleden is er (beperkt) fysiek contact mogelijk. Daarom hebben we een aantal maatregels opgesteld waar we allemaal rekening mee moeten houden. Deze komen voort uit de maatregels en adviezen van Scouting Nederland en gemeente Hengelo.

De maatregels:

 1. Alle opkomsten zijn buiten. Als het weer het niet toelaat om buiten opkomst te draaien, gaat de opkomst niet door. De leiding laat dit van tevoren weten.
 2. Er draait maximaal 1 speltak tegelijkertijd.
  1. De gidsen draaien op dinsdag in de even weken en de sherpa’s in de oneven weken.
  2. De verkenners draaien op vrijdag in de even weken en de rowans in de oneven weken.
  3. De andere speltakken draaien in principe elke week.
 3. Alle jeugdleden houden 1,5 meter afstand van de leiding. Bevers en welpen hoeven onderling geen afstand te houden. Gidsen, verkenners, rowans en sherpa’s houden ook afstand tot elkaar. Dit geldt dus ook voor verkenners en gidsen onder de 12 jaar.
 4. Neem je eigen drinken mee. Snoep, koek of ander eten blijft thuis.
 5. Ga voor de opkomst thuis naar de wc. Toch hoge nood? Dan mag er maximaal 1 persoon tegelijk in de toiletruimte.
 6. Je mag niet in de blokhut komen. Behalve voor de wc. De schuur is voor jeugdleden verboden terrein.
 7. Vriendjes en vriendinnetjes mogen komen kijken. Dit moet je dan wel minimaal één week van tevoren aangegeven aan je eigen leiding.
 8. Kom zoveel mogelijk alleen naar de opkomst. Ouders mogen het terrein niet betreden en gaan gelijk weer naar huis. Ouders komen alleen en komen maximaal 10 minuten voordat de opkomst begint en afloopt. Geef elkaar tijdens het wachten de ruimte.
 9. Er zijn minimaal 2 leiders en maximaal 3 leiders aanwezig.
 10. Verkoudheidsklachten, hoesten of koorts? Dan blijf je thuis.

Aan alle ouders vragen we om deze maatregels ook met je zoon of dochter te bespreken. Alleen als we ons allemaal aan deze maatregels houden, kunnen we opkomsten blijven draaien. We nemen verantwoordelijkheid, geen risico. Zorg goed voor jezelf en anderen. En blijf natuurlijk gezond!

Elk leidingteam beslist zelf of de opkomst doorgaat. Ook kunnen fysieke opkomsten gecombineerd worden met digitale opkomsten. Elk leidingteam probeert natuurlijk om zoveel mogelijk opkomsten door te laten gaan. Soms lukt dit helaas niet. Sommige leiders werken bijvoorbeeld in de zorg, werken met risicogroepen of zitten zelf in de risicogroep. Als er te weinig leiding is, kan de opkomst niet doorgaan.

Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen en ouders. Mocht het niet goed voelen om naar de opkomst te komen, dan begrijpen wij dat volkomen. Laat het je leiding dan wel even weten.

De communicatie over de opkomsten doet elke speltak zelf. Voor vragen over de opkomsten kunnen jullie terecht bij je eigen leiding. In de bijlage vinden jullie nog een overzichtelijke samenvatting van alle regels die we met z'n allen hebben afgesproken.

Mocht je vragen hebben over Scouting en het coronavirus dan kun je hier informatie vinden: www.scouting.nl/coronavirus. Vragen over de opkomst of bovenstaande maatregels kun je stellen aan de leiding.

Bestuur Ariëns Ingrid