Vandaag hadden de Bevers een speciale opkomst. Hiervoor waren ook de Welpen van de Shanti- en Mowgli-horde uitgenodigd. De Welpen hadden een brief gekregen waarin stond wat ze gingen doen, maar voor de Bevers was het nog een verassing. Toen kwam er opeens, tot verbazing van de meeste Bevers (en ook een aantal Welpen), ineens een hele grote brandweerwagen aan rijden, die voor de blokhut parkeerde.

Iedereen (inclusief ouders) kwamen direct kijken wat er aan de hand was. Zou er misschien brand zijn? Nee, dan hadden we wel rook en vlammen gezien, en dan zou de brandweer met sirene en zwaailampen aan komen rijden. Toen kwamen er een meneer en mevrouw van de brandweer uit de auto, en pakten wat spulletjes uit.

Nadat we samen met de Shanti- en Mowgli-horde gezamelijk hadden geopend, vertelde Professor Plof dat vandaag een speciale opkomst was van de brandweer, en dat ze uitleg kregen onder andere over wat de brandweer allemaal doet.
Nadat de groep in tweeën was verdeeld mochten de Bevers als eerste bij de brandweerauto kijken, met de mevrouw van de brandweer. Ondertussen kregen de Shanti- en Mowgli-horde aan de hand van een presentatie en meegenomen uitleg materiaal over dingen die de brandweer vaak moet doen, en hoe je zelf dingen.

De Bevers waren als eerste (zelfs nog voor de leiding) bij de brandweer auto, en stonden allemaal om de auto te wachten. Samen met de mevrouw werden de rolluiken van de auto geopend en kwamen er allemaal pompen, slangen en aansluit punten voor slangen tevoorschijn. Er werd uitgelegd waar alles voor was, en de Bevers mochten voelen hoe zwaar een (opgerolde) slang is en daarna mochten ze hem ook nog uitrollen, en zagen ze dat het een heel erg lange slang was. Ook mochten ze een slang met daar aan een zwart spuitpistool vast houden en (doen alsof) ze aan het spuiten waren.
Toen iedereen de buitenkant van de brandweerauto gezien had, ging de deur open en mochten ze binnen in de auto kijken. In de auto lagen ook allemaal spulletjes, o.a. een grote zaklamp, zuurstof maskers, zuurstof flessen en zuurstof slangen. Alle bevers mochten in de auto kijken en in en rondom de auto spelen. Uiteindelijk mochten de Bevers zelfs voorin de brandweerauto op de bijrijders stoel en ook nog achter het stuur! Sommige Bevers waren al bijna weggereden met de brandweerauto.

Nadat de Bevers een tijdje rondom de Brandweerauto hadden gespeeld, gingen ze, samen met de leiding en de mevrouw van de brandweer, naar de grote zaal. In de grote zaal stonden al stoelen klaar in een halve cirkel, en er stond een grote rode kist. In de kist zaten allemaal spulletjes van de brandweer, en spulletjes voor (brand)veiligheid, zoals een blusdeken, en een brandalarm. De mevrouw van de Brandweer heeft laten zien wat een branddeken is, en bij Professor Plof voor gedaan hoe je die moet gebruiken. Hierbij kreeg de leiding ook nog een paar handige tips over het gebruik van een brand deken.

De opkomst was al weer bijna voorbij, maar als laatste mocht iedereen nog een keer met echt water spuiten met de slang met het grote zwarte spuitpistool eraan. De brandweer hielp hierbij met het vasthouden van de slang/spuit en draaide aan de kop van de spuit om de spuitstand van smal en ver, naar breed en dichtbij in te stellen.

Toen iedereen klaar was met spuiten, zijn we met zijn allen gaan sluiten, en na het laten zakken van de vlag, hebben we met zijn allen nog een keer geklapt voor de brandweer. Professor plof had nog een bedankje voor de Brandweer die een Welp en een Bever aan de brandweermensen mochten geven. Toen moest de Brandweer snel weer weg, want ze moesten op de kazerne zijn, omdat er anders niet genoeg mensen aanwezig waren (een deel was naar een grote brand in Almelo vertrokken).

Groetjes de Bevers