De welpen en kabouters gingen dit jaar samen op zomerkamp naar Tubbergen. Bij de kampopening op de blokhut kwam Pieter de Wereldreiziger ons vertellen dat hij de hele wereld over was gereisd met zijn knapzak met parels. Helaas was op één van zijn reizen zijn knapzak gescheurd en was hij bijna al zijn parels verloren. Het deel dat hij nog wel had, is daarna gestolen door De Bende. Aan de welpen en kabouters de vraag of zij de parels terug wilden zoeken.We kregen de knapzak van Pieter mee om de parels in te doen en zo begon onze wereldreis.

 Zaterdag

Vanuit Nederland fietsten we naar Egypte. In deze oase in de woestijn hebben we pauze gehouden naast de piramide van Huls Beek. Na het eten hebben de welpen en kabouters samen de piramide doorzocht en beklommen en meteen al de eerste parels terug gevonden. Deze hingen in de piramide. Daarna ging de fietstocht verder naar Tubbergen.

Aangekomen in Tubbergen was iedereen zo uitgeput van de fietstocht dat we onze bedden hebben klaargelegd en verder niet veel actiefs meer hebben gedaan. 's Avonds hebben we onze kampshirts beschilderd. Daarna is iedereen lekker in zijn slaapzak gekropen.

Zondag

Alle welpen en kabouters waren heerlijk op tijd wakker om weer te genieten van een nieuwe dag op kamp. De dag begon meteen goed met een opdracht van Pieter de Wereldreiziger. Hij vond dat wij elke dag moesten beginnen met ochtendgymnastiek. De opdracht was dan ook om Hathi elke dag om half negen wakker te maken voor een lekker potje hardlopen. Dus trok iedereen zijn of haar gymkleren aan en vertrokken we naar Ethiopië voor een goed potje beweging.

Toen iedereen uitgeput terugkwam, werd de tafel gedekt. Hierbij kwam de volgende opdracht te voorschijn. Pieter had alle ingrediënten achtergelaten voor een stevig Frans ontbijt. Croissants, stokbrood, gekookte eieren, alles was aanwezig. En dat ging er wel in na alle beweging.

Na het ontbijt vertrokken we naar Schotland voor de Highlandgames. Pieter was ook in Schotland geweest en daar was een deel van zijn buit gestolen. Als alle welpen en kabouters meer dan honderd punten zouden halen, dan konden we dit deel van de buit terugverdienen van De Bende. Er waren verschillende onderdelen waarmee punten konden worden behaald, zoals paalwerpen, kogelstoten, bloksjouwen en ringwerpen. Overal waren punten voor te verdienen. Uiteindelijk is het iedereen gelukt om minstens honderd punten te halen en kregen we een deel van de parels terug van De Bende.

Na het middageten kregen we van Pieter weer een opdracht. Dit maal voerde de reis ons naar China. Hier gingen we figuurzagen. We moesten een tangram maken. Dit is een set figuurtjes, vooral vierkantjes en driehoekjes, waar je grotere figuren mee kan maken. De opdracht was om dit uit te zagen en ten minste dertien verschillende figuren te kunnen leggen op dinsdag. 

's Avonds hadden we een klein kampvuur. Daarna ging iedereen lekker naar zijn bed om bij te komen van deze vermoeiende dag.

Maandag

De ochtend begon weer met ochtendgym, dit maal van Knaagie en Moppie. Daarna kregen we van Pieter de opdracht om het mooiste meer van Finland op te zoeken, onze zwemspullen te pakken en te gaan zwemmen. Nou, dat lieten de welpen en kabouters zich geen twee keer zeggen. Voor de leiding het door had, stonden ze al klaar om te vertrekken. In het zwembad aangekomen moesten we eerst de knapzak veilig weg zetten. Deze werd dus ingeleverd bij de kassa en daar werd deze in het bezemhoekje gezet, zodat de zak niet opviel. Daarna kon iedereen zich heerlijk uitleven in het water.

Na de lunch wilden een aantal kabouters en welpen zich een beetje ontspannen in het bubbelbad. Helaas is van ontspannen weinig gekomen, want op de bodem van het bubbelbad werden parels gevonden! Dat werd een zoektocht naar nog meer parels, want als ze in het bubbelbad lagen, waarom dan niet in de rest van het zwembad? Zo werd het hele bad uitgekamd en werd een behoorlijk aantal parels teruggevonden. 

Terug op de blokhut werden de zwemspullen losgehangen. Moppie en Bagheera waren al eerder naar de blokhut terug gegaan om boodschappen te doen en hadden een nieuwe opdracht van Pieter gevonden. Aan een tas hing de opdracht een italiaans diner te maken van maccaroni. In de tas zaten alle ingrediënten voor dit maal. We hebben er heerlijk van gegeten.

Na het eten en de afwas vonden we weer een opdracht. Dit keer moesten we naar Ijsland voor een groot kampvuur. In Ijsland stond een tas klaar voor het bakken van Duitse broodjes met worst. Ook hier hebben we heerlijk van genoten! Na het bakken en eten zijn we naar bed gegaan om te genieten van een welverdiende nachtrust.

Dinsdag

De ochtendgym hebben we vandaag overgeslagen. De opdracht van Pieter voor vandaag was al inspannend genoeg. Na een stevig Engels ontbijt met Bacon&Eggs gingen we op de fiets naar India voor een Eier-ruilspel. In India aangekomen werden de welpen en kabouters opgedeeld in drie groepen. Elke groep kreeg een appel en een ei en deze moesten geruild worden tegen iets waardevollers. Met deze opdracht werden ze de stad ingestuurd. 

Tijdens de pauze was er al flink geruild. Er zaten mobieltjes bij de opbrengst, maar ook keycords en lekkere luchtjes. Na het drinken ging ieder groepje de stad weer in om verder te gaan ruilen. 

De uiteindelijke opbrengst was onder andere een lipton-ice dienblad, een Grolsch bierglas, vier mobieltjes, heel veel keycords, een aantal lekkere luchtjes en vele andere waardevolle spullen. We hebben de tas met spullen aan de poort gehangen met een briefje, in de hoop dat De Bende de spullen weer zou ruilen voor parels. Ook hebben we hier de bewijzen van het tangram leggen bij in gestopt, zodat we hier ook parels voor zouden krijgen.

Het avondeten bestond uit een heerlijke barbeque. Veel vlees, heerlijk stokbrood en goede salade; de perfecte ingrediënten voor goed gevulde welpen- en kaboutermaagjes. Hierna nog een klein kampvuur en daarna lekker de slaapzak in.

Woensdag

 Vandaag zijn we vroeg opgestaan om om tijd naar huis te vertrekken. De leiding had de welpen en kabouters gezegd dat ze hun zwemspullen niet in mochten pakken. Hierdoor had iedereen al snel door dat we nog een keer gingen zwemmen. De vraag was alleen: Waar? De wildste ideeën kwamen boven. Logische plaatsen waren het zwembad in Borne, Almelo of Hengelo. Iets minder logisch waren het zwembad in Haaksbergen of Enschede of het Rutbeek. Toen we dezelfde route terugfietsten die we zaterdag waren geweest, werd het langzaamaan duidelijk dat we naar het Hulsbeek zouden gaan!

Bij het Hulsbeek aangekomen werd snel alle overbodige kleding uitgetrokken en rende iedereen hard het water in. Wat een heerlijke verfrissing! Na een tijdje in het water te hebben gespeeld, gingen we terug naar de handdoek. Daar vonden we weer een opdracht van Pieter. Deze keer uit België. De tekst was: 'Eet smakelijk'. Niet meer, maar het was wel duidelijk. We kregen patat! Eén welp en één kabouter mochten met Knaagie mee de patat halen bij de kraam verderop. En we kregen er zelfs een frikandel bij. Tijdens het eten vond iedereen opeens een parel in zijn bakje! Hoe die daar zijn gekomen, zal altijd een raadsle blijven. Maar nu was wel de hele buit weer terecht.

Na het eten gingen twee welpen de dozen afval wegbrengen naar de container. En hier hing alwéér een opdracht. Dit keer ging de reis naar Aruba, waar we drugszakjes moesten smokklen. Hathi en Bagheera waren aan de andere kant van de vijver, en de drugs moesten naar hun toegebracht worden. Onderweg moesten we goed uitkijken voor De Bende, want deze zou ook op het Hulsbeek rondlopen. Uiteindelijk is alle drugs veilig over gekomen. Hathi en Bagheera hebben deze vervolgens bij de politie ingeleverd.

Na deze smokkeltocht was het de hoogste tijd om naar de blokhut terug te fietsen. Bij de blokhut stonden de ouders al te wachten. Maar de welpen mochten niet weg voor de laatste opdracht was vervuld. Het teruggeven van de parels aan Pieter. Omdat Pieter zelf weer weg was op een nieuwe reis, had hij een beloning achtergelaten in het houthok van de kampvuurkuil. Hiervoor in de plaats moesten we de parels in het houthok achterlaten. De beloning bestond uit de helft van de parels en een insigne als bewijs van onze wereldreis.

Het was een spannend, maar zeker ook heel leuk kamp!

Bagheera

 P.S. De leiding heeft zich weer flink uitgesloofd met foto's maken! Deze zijn te vinden op  http://www.ariens-ingrid.nl/fotos/zomerkamp-welpen-en-kabouters-2008.html. Een groot deel van de foto's is alleen zichtbaar als je ingelogd bent. Mocht je de inlog-gegevens niet weten, neem dan even contact op met je leiding! Per e-mail of telefoon.