"En nu zijn we allemaal een professor". Een handvol welpen staat geboeid te kijken naar hun uitgedoste leiding. Gehuld in witte jassen en veiligheidsbrillen zijn ze voor de kinderen een vreemde verschijning. Deze donderdagavond staat in het teken van chemische proefjes.

'Wie willen er allemaal professor worden?" Een seconde later schieten verscheidene vingers de lucht in. "Ik wil archeoloog worden", probeert een verlegen welp. Toch mag dit de pret niet drukken want enkele minuten later staan drie groepjes welpen enthousiast proefjes te doen. Verschillende stoffen worden gemengd en chemische reacties volgen elkaar op. Het is verbazingwekkend om te zien waar huis- tuin en keukenmiddeltjes voor kunnen worden gebruikt. Fotorolhoudertjes worden gelanceerd en ballonnen vullen zichzelf met lucht.

In de grote zaal staan in totaal 7 expirimenten klaar. Met groepjes van 4 welpen gaan we onder begeleiding van een professor (gewoon de leiding hoor) de verschillende proefje langs.  Aan de eerste tafel hebben we rozijnen in een glas water laten dansen, bij een volgende tafel verkleurt het rode kool sap telkens tussen groen en roze. Deze kleurverandering geeft aan of iets zuur of basisch (Het tegenovergestelde van zuur) is.

De leukste proef is toch wel de bruisende raket. Deze kan je ook thuis doen.
Hiervoor hebben we een fotokokertje nodig met deksel. In dit potje doen we 2 eetlepels met water en een vitamine C bruistablet. Vervolgens moet de deksel er heel snel op en moeten we het kokertje op de kop op een bord zetten. De raket staat nu op scherp en zal snel weg schieten, dus duk snel weg. Na enige seconden zal de bruistablet de druk in zo hoog hebben opgevoer dat het fotorolletje met een luide knal zal weg vliegen.

Gelukkig kunnen alle proefjes nog eens bekeken worden op www.expeditionchemistry.nl