"He hebben jullie wel eens een busje vol mongolen gezien? Dan moet je hier eens gaan zitten en achterom kijken!" Met een twintig koppig gezelschap zijn de scouts van de Ariëns-Ingrid op weg naar een optreden van Normaal in Rekken. En de sfeer zit er al goed in. "Ik zie wat jij niet ziet en het glimt, wat is het?" "Het kale plekje op Marwin's achterhoofd!" In een jolige bui verlaten we even later een voor een de bus. We sluiten ons aan bij de mensen massa en een paar minuten laten bevinden we ons in het midden van het feestgedruis.

Het publiek

In de enorme feesttent is het in het begin nog gezellig druk maar al snel kun je er geen poot meer trekken. Uitgedoste Normaal fans, breed grijzende pubers met bladen bier en natuurlijk de feestbeesten uit Hengelo. Allemaal zijn ze van heinde en ver gekomen om dit festijn mee te maken.

We verzamelen ons op een paar stappen afstand van een bar achterin de tent en het feest kan beginnen. "Gaan we straks ook nog helemaal naar voren om het optreden te bekijken?", vraagt een opgewonden scout enthousiast. "Zie jij die geluidsboxen daar in het midden van de tent? Verder dan dat kom je op dit moment niet. In het begin kan je beter even achterin blijven" spreekt een oudere scout en doorgewinterde Normaal fan wijs.

Later op de avond waagt een deel van de groep zich dan ook in het geduw en getrek vooraan bij het podium. Gekleed in een geblokt pak en met een biertje binnen handbereik doet Bennie Jolink zijn uiterste best om het publiek te vermaken. De uitbundige menigte wordt alle kanten op geduwd, kleding wordt van het lijf gescheurd en bier wordt schaamteloos door de lucht gesmeten.

Bennie Jolink

In minder dan geen tijd staat het grootste deel van de groep in de blote bast te hossen op de muziek. En in het midden van de tent hebben enkele zeer opgewekte feestgangers een springtouw gefabriceerd van de stukken kleding. Een enkeling durft de sprong aan om vervolgens languit op de met bier doordrenkte vloer te belanden.

Moar zoals altied kwam an dat gejakker een end. Rond half twee doet een deel van de zuipschuiten zich nog tegoed aan een patatje om vervolgens de warmte van de bus weer op te zoeken. Een prachtavond heeft zich weer voltrokken.