21 Maart 2008 Aanwezig: 12 Rowans, 3 Begeleiding, 1 Afmelding, 7 !! Te laat, 1 Onbekend.

Ook dit jaar hebben we weer een excursie geregeld. We zijn afgelopen vrijdag 14 maart jl. naar de sluis bij Delden geweest. De sluiswachter was zo goed ons het een en ander uit te leggen.

Het organiseren van deze excursie verliep niet zo soepel, maar we zijn er toch in geslaagd om er een interresante avond van te maken.

Tegen 7 uur stroomden de rowans langzaam binnen. Waarna we met de auto richting Delden gingen. Toen we aankwamen, stond de sluiswachter al klaar. Eerst begon hij over de geschiedenis van de sluis en waarvoor je een sluis gebruikt. Toen hij daarmee klaar was kwam er een schip vanuit Hengelo aan varen die richting Eefde wou. Dit hield in dat de sluis geleegd moest worden, zodat het schip kon zakken. Dit deed de sluiswachter door de sluis aan de kant van Eefde een beetje open te doen. Dat was ongeveer 50 cm omhoog.

Toen liepen we mee naar de andere kant van de sluis. Hier liet hij ons zien hoe alles werkte. Toen dat ene schip weg was, kwam er een ander schip binnen varen deze was 110 meter lang en dat is ook de maximale lengte wat de sluis in mag. Het enige probleem was dat het schip iets te hoog was, maar dat was zo opgelost. Dit deed de kapitein door de kajuit te laten zakken. Toen het 110 meter lange schip in de sluis lag, ging de sluis aan de kant van Hengelo een beetje omhoog, nu werd de sluis vol gegooid.Dit duurde ongeveer 20 minuten.

Ook had de sluiswachter ons aan het begin van de avond duidelijk gemaakt, dat hij elke keer water weg gaf, maar het ook terug wou hebben. Dit gebeurde door een grote pomp. Dus die kregen we ook te zien. Sommige rowans waren echt onder de indruk van de pomp en begonnen er foto's van te maken. Toen we dat achter de rug hadden was onze excursie ook ten einde. Dus gingen we weer naar Hengelo, maar niet zonder een bedankje aan de sluiswachter die zo vriendelijk was ons het een en ander uit te leggen.

Dikke kus van de Rowans...!