2 Mei 2008 Aanwezig: 11 rowans, 3 begeleiding, 4 afmeldingen, 1 !!! te laat.

Om een uur of 7 was iedereen aanwezig, inclusief de verkenners. We gingen een katapult bouwen met de verkenners om ze eens te laten zien wat wij nou bijvoorbeeld doen met de rowans. Tot kwart over 7 gingen we natuurlijk eerst ff koffie drinken en het programma van de volgende 2 weken bespreken.

Katapult voltooid Om kwart over 7 besloten we dat het maar eens tijd werd te te beginnen maar de regen gooide op dat moment roet in het eten.
Het werd even afwachten tot half 8 voordat het opklaarde en we konden beginnen. (De blokhut was verhuurd, dus we konden geen binnenspel doen.) Er werden 2 groepen gevormd door Alex en Rob die elk een eigen katapult gingen bouwen aan de rand van het kanaal. Nadat de materialen verzameld waren, begaven we ons richting het kanaal.

Het is het makkelijkst om een katapult tussen 2 bomen te maken, dus beide groepen gingen op zoek naar een geschikte plek. Rob had vorige week al een proefmodel gemaakt, dus hij wist direct de juiste plek voor een katapult Het bouwen van de katapultte vinden. Een katapult wordt als volgt opgebouwd: je pakt een heel dik touw en dat doe je 1 keer rond om de 2 bomen, dan maak je de 2 einden aan elkaar, zo dat het touw redelijk strak om de bomen heen zit. Dan pak je een paal en die steek je tussen de bomen tussen de 2 stukken touw door. Je draait die paal dan zo ver mogelijk 1 kant op zodat het touw opgewikkeld wordt waardoor er veel kracht op de paal gaat staan, omdat het touw weer af wil wikkelen. Als je de paal dan loslaat terwijl er iets aan het eind hangt heb je een katapult.

Gaan we een rowan lanceren?De eerste keer dat je de katapult gebruikt doet hij het geweldig, maar naarmate hij vaker gebruikt wordt gaat de rek eruit. Zoals op de foto wel te zien is hebben we een aanslag gebouwd waar hij tegenaan klapt. Je zou die aanslag eigenlijk weg moeten kunnen halen, zodat je kunt blijven spannen. Beter voor het projectje van de volgende keer. Na een paar testschoten met de katapults hebben we nog even een paar keer onze waterraket afgeschoten. Daarna hebben we de opkomst afgesloten. Na de opkomst hebben we de nieuwe gehaktbal getest. De bal was niet zo goed als de Bart-bal®, dus we kijken over 2 weken wel wat het wordt.

 
Wat er misging:

 • Door de regen werd het programma een klein half uur uitgesteld, daarbij was de blokhut nog verhuurd. Hierdoor kon je binnen niks anders doen.
 • Als je een katapult te lang onder spanning zet, verlies je veel kracht. Je moet daarom zorgen dat je het touw nat houdt.
 • Een katapult met 7 man bouwen heeft ook niet veel nut, omdat je maar 2 knopen hoeft te leggen en een stuk dik touw om 2 bomen slaan.
 • We hadden de katapult eindelijk klaar en waren van plan wereldgeschiedenis te gaan schrijven met onze geweldige katapult, toen bleek dat de paal die de katapult aan het einde van de beweging tegen moest houden niet sterk genoeg was en brak.

Wist u dat:
 • je de katapult eerst op moet winden voordat je die paal eraan pioniert?
 • Rens te zwaar is om weg te schieten?
 • Milos het niet goed vindt om in plaats daarvan een verkenner weg te schieten?
 • je heel erg op je hoede moet zijn als je met een paar rowans dicht bij het kanaal staat?
 • de Wyko mayonaise een slappe Zaanse-nepshit is?
 • we nog 2 weken moeten wachten op de Bart-bal®?
 • wist u dat de rowans een eigen fietspomp hebben?