16 Mei 2008 Aanwezig: 15 Rowans, 3 Begeleiding

Kopje koffieVolle bak deze week !!! Dit was een vrij ongewone opkomst deze week; het koffiedrinken werd uitgesteld tot Mart de verreiker had geparkeerd. Uiteindelijk begon de avond toch nog met een lekker kopje koffie. Terwijl de rowans al aan de koffie zaten kwam Bart binnen. Hij zou gehaktballen meenemen maar toen hij door de gang liep en alle rowans al vol enthousiasme over de Bart-Bal® hoorde praten dacht hij er ineens aan dat ze nog in de koeling in Beckum lagen. Toen hij het stamhok binnenstapte zag hij dat bij minstens 5 rowans het water al in de mond liep. Bart dacht dat hij de Sjaak was toen hij vertelde dat hij ze vergeten was. Gelukkig wou Rens wel even meerijden met de trekker naar Beckum om de gehaktballen op te halen terwijl de andere rowans nog aan de koffie zaten.


Achtknoop in touwToen deze op was, werden alle bierkratten uit de kast gehaald, om ze vervolgens leeg te pakken. Toen dat klaar was, kwamen we erachter dat we meer kratten nodig hadden. Dus even naar de begeleiding om te vragen of wij ook de kratten van de stam mochten gebruiken; uiteraard mocht dit. Ook had Rob van huis nog 2 kratten meegenomen, waarvan eentje van Dommelsch (dit betekent dat onze penningmeester iets verkeerds doet). In totaal bracht dit ons op 38 kratten. Toen alle kratten leeg waren, werden ze bij de ingang gezet, waar Mart de verreiker al had geplaatst. Nu alles klaarstond, moest het ingewikkelde touwencopmplex in elkaar worden gezet door de begeleiding.


Om de tijd te vullen gingen de Rowans de aanhanger van Mart leegpakken, hier lag namelijk de Amerikaanse Eik van Tom op. Deze had hij meegenomen zodat die gekloofd en al kon worden opgedroogd in de zolder, voor het broodbak-vuur van de Ereinmarkt. Ook dit was nu afgerond en alles stond klaar om te beginnen. Als eerste ging Marwin in het tuigje, om de geweldige knoopkunsten van Jeroen te testen. Toen Marwin éénmaal hing, werd hij voor een kleine 5 minuten als piñata gebruikt (wij weten namelijk dat marwin niet zo goed tegen draaibewegingen kan).


Kratten stapelenAlles was goed, er kon nu begonnen worden met klimmen. Bart ging als eerste en maakte een geweldige start, maar bij de 6 kratten aangekomen ging alles verkeerd. We moeten erbij zeggen dat dit niet door Bart zelf kwam, maar door een stevige wind die héél toevallig aan kwam waaien. Eigenlijk bleek dat het tuigje van Bart niet zo goed zat, dus werd hij naar beneden gehaald om het tuigje bij te stellen, omdat dat te lang duurde had hij geen zin meer en liet hij Alex maar klimmen. Alex werkte zich na enkele pogingen in het tuigje en begon aan zijn tocht naar de hemel. Nadat het vorige week niet gelukt was om het record te verbeteren van 7 mensen die samen op een krat staan, was Alex deze week zeer gemotiveerd wel een plekje te bemachtigen in het scoutingbook of records. Het record bierkrat stapelen stond maar liefst op 24 en was pas officieel als je er bovenop stond. Vol goede moed begon Alex met stapelen. Rob gooide de kratten perfect aan waardoor een stapel van 10 kratten in een rap tempo stond, rond de 10 begon de stapel bij elke kleine beweging al te wiebelen waardoor het tempo lager lag. Toch wist Alex de 24 te bereiken, de spanning was ondertussen om te snijden, zou hij de 25 halen? Vooral de laatste krat deed Alex lang over, het was ondertussen doodstil en de concentratie was van Alex gezicht af te lezen. Maar hij kreeg het toch voor elkaar om een stapel van 25 kratten hoog te bereiken. Voorzichtig ging hij staan en toen hij eenmaal stond vierden de rowans feest, ons eerste plaatsje in het scoutingbook of records is binnen!

 
 
Ondertussen was het 9 uur en we waren nog niet eens begonnen met opruimen, dus begonnen we daar snel mee. Marwin had onder het stapelen van Alex bijna al het hout gekloofd dat Tom had meegenomen voor de esreinmarkt van volgend jaar. We wilden dat nu al droogleggen dus liepen een paar rowans heen en weer naar binnen met hout terwijl Rens en Rob het hout allemaal opstapelden boven de grote zaal. De rest van de rowans gingen de kratten opruimen en het stamhok opruimen.


Toen dat klaar was konden we eindelijk beginnen aan de Bart-Bal®. We deden ze eerst een kwartier in de magnetron dus moesten we helaas nog zolang wachten op die geweldige Bart-Bal®.

Wat er mis ging:
 • Bart was zijn ballen vergeten !!! Hoe kunnen we de opkomst nu afsluiten met een Bart-Bal® met Zaanse-shit™ als Bart geen gehaktballen bij zich heeft.
 • Deze opkomst is niet geschikt voor een vrijdagavond, omdat we niet allemaal kunnen klimmen. Er is simpelweg geen tijd voor om allemaal een keer aan de beurt te komen. Dit programmapunt is meer iets voor een kamp.
 • We hebben de eindtijd niet goed genoeg in de gaten gehouden. De opkomst liep daardoor te ver uit.

Wist u dat?:
 • Rens voor een Bart-Bal® de keien uit de straat rijdt met de Fendt van zijn leven?
 • Bart vanaf nu elke tweede opkomst een waarschuwings-sms krijgt?
 • dit een waarschuwingsschot wordt als er geen ballen op tafel komen?
 • Bart van de Rowans best nog een jaartje bij de Rowans mag blijven?
 • dit laatste alleen geldt als er ballen op tafel moeten komen.
 • Alex zijn tocht naar de hemel begint in een tuigje op een bierkratje?
 • Alex met 25 kratjes net niet hoog genoeg kwam om een berichtje achter te laten voor wijlen Baden-Powell, maar wel om een statement achter te laten in het scoutingbook of records?
 • we al genoeg hout te drogen hebben gelegd voor de esreinmarkt van volgend jaar?
 • Martin tegenwoordig eerst een spoedcursus "Klimmen-op-kleine-zoldertjes-met-een-houtvoorraad-voor-6-jaar" voor gevorderden nodig heeft om bij de verwarmingsketel te kunnen?