Op een mooie koude woensdag in maart stond er bij ons pionieren op het programma. Gelukkig hadden we de Guha Grotten opgestookt tot sauna temperatuur dus het was daar prima vol te houden. Na een kort potje chinese muur heeft Brombeer uitgelegd waarvoor de verschillende knopen zijn. De eerste knoop was de platte knoop, deze gebruiken we om twee touwen aan elkaar te maken. De andere knoop was de mastworp. Daarmee maken we een touw aan een pionieerpaal vast.

Na deze uitleg werden we in groepjes verdeelt waar we de knopen gingen oefenen. De leiding deed de knopen voor, en de kinderen mochten (proberen) hem na te maken. Dat is toch nog moeilijker dan het lijkt! Na goed oefenen kon iedereen de platte knoop en de mastworp.

Pionieren2

Daarna gingen we proberen of we de timmersteek ook konden. De "waslijnknoop" wordt meestel gebruikt om een touw aan een boom vast te maken. Deze zag er makkelijk uit, maar bleek toch nog best moeilijk te zijn! Al die touwen zitten elkaar steeds in de weg! Tot slot hebben ew de schootsteek gedaan. Met deze knoop konden we een dik en een dun touw aan elkaar vast maken. Deze vonden de meeste kinderen een stuk makkelijk dan de timmersteek dus daar waren we al snel mee klaar.

Na nog even lekker geklooit te hebben met het touw was het alweer tijd voor wat drinken en... de diploma uitreiking! Iedereen werdt naar voren geroepen en kreeg te horen welke knopen ze gehaald hadden. Daarna zette de leiding en de Welp beiden een handtekening om het officieel te maken. Iedereen heeft alle knopen gehaald, knap he!! Zie ons hieronder trots zijn!!

Pionieren1