Hoe pionier ik een mijn schoentje. Niks schoen zetten bij de verkenners. Ook geen sinterklaas die langs kwam, zoals bij de bevers, kabouters en welpen. Misschien waren de verkenners niet lief genoeg geweest, of heeft sinterklaas zijn handen vol aan de bezoeken voor de kinderen tot een jaar of 10.

Hoe dan ook, we hebben ons zelf wel vermaakt. Enkele weken voor sinterklaas hadden we lootjes getrokken en dat beloofd altijd weer een boel rotzooi, een smeerboel en snijbrand tactieken om de surprises open te krijgen.

Om beurten gooiden we met een dobbelsteen en als je 6 gooide, gebeurde er niets. Altijd die stomme 6. dit jaar was 5 het getal, waarna je richting de tafel liep en een surprise voor iemand anders moest pakken. Nadat iedereen zijn gedicht voor gelezen had, de kado’s uitgepakt waren, de pepernoten op waren (hoewel, dat kan bij de verkenners nooit, altijd houden we nog wel “wat” over) en de chocomelk opgedronken was, kon iedereen weer voldaan naar huis.

 

Hoe pionier ik een schoentje? We hebben nogal wat “nieuwe verkenners” en die hebben nog geen tot weinig pionier ervaring. En toch is het wel belangrijk. Op kampen zal er toch een soort van keuken gebouwd moeten worden van hout en touw. Vooral op zomerkamp is het wel aardig dat die dan ook zo gemaakt wordt, dat die dan een week mee kan, en de verkenners niet op woensdag restauratie-werkzaamheden hoeven verichten. Kortom, oefenen dus.

Vrijdags aangekomen op de blokhut werd alles nog eens netjes uitgelegd. Waar is het hout, waar is het touw, hoe maak ik een mastworp, en nog belangrijker, hoe zorg ik dat twee palen vast aan elkaar komen te zitten, en wel zo, dat diezelfde twee palen ook zonder kapmes weer los gemaakt kunnen worden. We waren lekker fanatiek bezig en aan het eind van de opkomst had iedereen een drie-poot gebouwd, inclusief de dwarsbalkjes. Klasse jongens!!

De week erop, meteen controle. Wist iedereen nog hoe het moest? En als we diezelfde driepoten nog wat groter maken, en balken tussen die drie-poten zetten….. wordt het dan ook inderdaad een keuken. En zo ja, ook nog met een zekere stevigheid, zodat die niet tijdens het koken van een soepje, meteen in elkaar dondert?

Op alle vragen kan makkelijk “Ja” worden geantwoord. De sjorringen werden keurig netjes gelegd, de keuken zat mooi stevig in elkaar. De leiding begint zelfs hoop te krijgen voor de volgende RSW! Keep up the good work!

Groeten van de verkennerleiding.