Het was op een warme zaterdag in juli van het jaar 2010, dat de verkenners zich verzamelden op de blokhut, om negen uur ’s ochtends. Deze ochtend stond de kampopening op de planning. Tijdens deze kampopening werd het thema voor dit zomerkamp bekend gemaakt. De spanning steeg, eerst het thema van de welpen en kabouters  en van de gidsen; daarna was het de beurt aan de verkenners om te laten weten wat het thema was:  “OP EN TOP SCOUT”.

Na het stukje van de rowans en de sherpa’s was het daadwerkelijk tijd geworden om te vertrekken richting de mooie Weerterheide.  Een lange reis voor de boeg, dat wel, maar ach, je gaat maar één keer per jaar op zomerkamp. Een lange file mocht de pret niet drukken.

Eenmaal aangekomen op de Weerterheide, moesten de patrouilles laten zien dat ze net als echte scouts een tent konden opzetten en een eigen keuken konden bouwen. De leiding moest natuurlijk ook laten zien uit welk hout ze gesneden waren en laten zien dat ze het nog konden.  Tegen de avond hadden de beide patrouilles hun keuken en tent staan. Dus was het tijd van eten. Omdat het de hele dag al zo warm was geweest, was de leiding zo aardig om voor de jongens een feestmaal, bestaande uit Kebab, aardappels  en brood voor te bereiden.  De verkenners mochten allemaal nog even doen wat ze wilden, zolang ze maar bij de leiding uit de woonkamer gingen. Want de leiding moest nog het een en ander voorbreiden voor het avondprogramma. Na veel heen en weer gebel, was het zover: kijken naar de halve finale van het WK. Dit was de ultieme test voor  de finale op zondag. Nadat de wedstrijd was afgelopen konden de verkenners hun tenten opzoeken om te slapen. Ja, ook een scout moet goed slapen om de volgende dag weer fit op pad te kunnen.

 

De zondag ochtend begon lekker “ontspannen”  voor de leiding: een ware speurtocht naar een zwemwater (wat niet een tropisch zwembad kon zijn waar, ruim voor openingstijd, al een behoorlijke rij voor stond). Na terugkomst bij het kamp en wat grondig kaart lezen, konden we de jongens in de auto zetten om te zwemmen.  Eenmaal gerimpeld van de grote hoeveelheid water besloten we weer richting het kampterrein te gaan, waar de jongens dit keer moesten laten zien dat ze zelf ook een maaltijd in elkaar konden zetten. Dit lukte bij de beide patrouilles: het smaakte ook nog! We hadden afgesproken dat ze het eten en ook de afwas klaar moesten hebben voor ze bij de leiding in de woonkamer mochten gaan zitten, om te kijken naar de WK Finale. Voor de jongens werd het een late avond, dus besloot de leiding dat de jongens de volgende ochtend wat langer in bed mochten blijven liggen.

 

Maandagochtend, dag 1 van de hike, was een wandeltocht met controle punten. Een goede scout zal wel niet snel verdwalen, maar je weet het maar nooit met de verkenners.  De tocht verliep voorspoedig. De verkenners zijn bijna niet verdwaald en kwamen mooi op tijd bij de slaapplaats; een oude militaire basis. Omdat de tocht niet langs een supermarkt ging, hadden de verkenners  die ochtend een boodschappenlijstje meegegeven aan de leiding. Zodoende heeft de leiding dit jaar boodschappen gedaan voor de verkenners. Maar er moet natuurlijk wel een moeilijkheid in zitten, want de boodschappen zomaar afgeven, dat doet de leiding niet.

Dus eenmaal aangekomen bij de slaapplek moesten de verkenners eerst op zoek naar hun eten. Dit was begraven in een kaartvak. Nadat ze hun eten gevonden hadden, mochten ze in een ander kaartvak nog op zoek naar de bonus voor die avond (fris/chips/eieren en spek voor het ontbijt). Nu de verkenners alles hadden om de nacht goed door te komen, had de leiding eindelijk wat rust. Omdat de leiding toch graag wil weten hoe het met de verkenners gaat, besloot ze nog even terug te gaan om te kijken hoe ging. Na nog een potje voetbal, om de leiding een beetje uit te putten, ging de leiding er weer vandoor.

 

De volgende ochtend stonden we er al weer op tijd, om de bagage en allerhande rotzooi van de verkenners mee te nemen en ze weer op pad te sturen voor een boeiende dag 2 van de hike. Deze was namelijk heel anders dan dag 1: Vandaag stond een smokkelhike op het programma. De leiding had de verkenners in andere patrouilles ingedeeld en een opdracht meegegeven. Ze moesten van coördinaat naar coördinaat lopen. De patrouille met de meer ervaren verkenners werd nauwlettend in de gaten gehouden.  De leiding had er sport aan om de jongens minimaal 500 meter van de post af te signaleren en 100 minpunten door te rekenen. Het is de leiding goed gelukt om de jongens voor elke post strafpunten te geven. Bij de groentjes was het doel iets anders. De leiding had er hier ook nog een behoorlijke kluif aan om ze goed in de gaten te houden.

Eenmaal terug op het kampterrein moesten de verkenners van de leiding even rustig aan doen; het liefst door even te slapen, zodat de leiding genoeg tijd had om pannenkoeken te bakken voor de hongerige verkenners.

 

Het begon allemaal als een mooie woensdag. De tempratuur was niet te hoog, maar gewoon lekker om nog wat te doen. Dus daar was het plan: de leiding ging zorgen dat de verkenners een keer goed schoon werden deze week. Lekker een paar uurtjes plonzen in een bad van water gemengd met een vleugje chlooraroma.

Omdat de weersvoorspelling rondom de Weerterheide niet helemaal goed was, moesten de verkenners nog even alles nalopen, om te kijken of de tent nog goed vast zat, er geen objecten op de grond lagen die er niet hoorden te liggen en de keuken netjes was. Nadat dit gedaan was mochten beide patrouilles zich melden met hun gasstellen, bestekbakken, borden en bekers in de woonkamer van de leiding. De verkenners gingen namelijk met z’n allen in de legertent koken. Ze waren nog maar net begonnen met het voorbereiden van de maaltijd of het weer sloeg om. Er was een beetje regen en een beetje wind. Maar ach, een echte scout laat zich hier niet door kisten en gaat gewoon door met hij deed. Maar de wind werd wat heviger en niet veel later werd het toch wel erg licht en nat in de legertent; de tent was omgewaaid. Resultaat: Er werd gezellig gedanst en gezongen in de keuken van de leiding. Tja, dat doe je nu eenmaal bij het festival “bosrock met lasershow”.  Een deel van de leiding ging verder met koken, terwijl de andere leiding de "woonkamer" leeg maakten.  De legertent werd verplaatst naar een hoger en droger gebied.

Na het eten stond er nog een verrassing op het programma: Sergeant Schmit en Sergeant Jojo (zijn echte naam is te moeilijk) hadden een paar leuke oefeningen voorbereid voor de verkenners.  De eerste opdracht was: "Bouw een brancard en verplaats het slachtoffer zo dat hij geen ander letsel kan oplopen."  Beide patrouilles gingen vlug van start met de materialen, die ze even tevoren moesten verzamelen (een zeil, 2 pionierpalen en wat touw). Beide patrouilles hadden een andere strategie gekozen. De een bleek in praktijk wat makkelijker uitvoerbaar dan de andere. Na afloop werd de opdracht nog even kort geëvalueerd. Daarna werd de volgende opdracht uitgelegd: "Bouw een shelter om een nacht droog in door te brengen." Dit hadden de verkenners eerder gedaan, dus had het een koud kunstje moeten zijn. Echter, het werken in een team valt niet altijd mee, als er maar één wat zeggen mag.  Maar uiteindelijk stonden er twee shelters.

De derde opdracht was een gezamelijke opdracht voor beide patrouilles. Er was een fictief kanaal afgebakend met een obstakel in het midden, waar ze gebruik van mochten maken om alles en iedereen droog over te laten steken. Nadat er een verkenner in het “water” stond om, van de zijkant te kijken of het allemaal goed ging, moest er opnieuw begonnen worden. Bij evaluatie van deze opdacht bleek het  niet zo handig dat de man in leiding al aan de overkant stond om de boel te coördineren.  Maar ondanks dat, was het ze toch maar even gelukt.

 

De dag van het bezoek aan de kunst- en beeldentuin stond op het programma. De hoeveelheid beelden die de verkenners zouden zien, was afhankelijk van hoe ze liepen. We zijn namelijk naar de Efteling geweest. Hier mochten de verkenners zich lekker uitleven in de attracties.

Na deze niet al te vermoeiende dag was het ’s avonds nog even tijd om een potje te gaan voetballen. Dit keer niet op een zandvlakte maar op een heus voetbalveldje vlak in de buurt. We hebben gevoetbald totdat de bal niet meer zichtbaar was.

De verkenners waren echter nog niet helemaal uitgeput dus werd er ook nog lichtspel gedaan.

 

De vrijdag begon allemaal lekker rustig, een auto ritje richting Eindhoven de gekste, om daar de zuidelijke vriendelijkheid te testen met het eier-ruilspel.  De verkenners mochten er de hele middag over doen om zo veel en zo leuk mogelijke artikelen te verzamelen die ze moesten gebruiken tijdens de bonte avond. Ze kwamen met van alles aan: tassen, chocoladesaus(een hele maaltijd was geen tijd meer voor), posters, paspopvoeten en nog veel meer…..

De bonte avond kon beginnen met de gebruikelijke barbecue. De verkenners genoten van het vlees, de aardappels en de salades. Het werd namelijk allemaal met chocoladesaus gegeten.  Na het eten was het tijd voor de voorbereide stukjes van de verkenners. De leiding heeft zeer genoten van de optredens van beide patrouilles.  Na de stukjes was er de grote, grandioze eind-veiling. De verkenners hadden door het kamp heen, zonder het te weten, diverse punten verzameld. Deze konden tijdens de veiling worden ingezet. Er waren een paar verkenners zo slim om iedere keer de prijs op te drijven.

Na de veiling was er nog even tijd om een lichtspelletje te doen.

 

Zaterdag, de laatste dag van het kamp was alweer aangebroken. Deze dag staat in het teken van het afbreken van de tent, keuken en het opruimen van het terrein.  Het afbreken en opruimen ging voorspoedig en al snel zaten we weer in de auto richting Hengelo.  Echter onderweg deden zich wat rare fratsen voor. Er was een auto die het nodig vond om tijdens deze rit, een pauze te gaan inlassen om te bbqen, er kwam namelijk allemaal rook onder de motorkap vandaan.  Er werd besloten om met twee auto’s vast vooruit te rijden en de andere twee zochten ter plekke een oplossing voor het probleem. Helaas mocht dit niet baten. Bij de vernieuwde poging om, ditmaal zonderaanhanger, in Hengelo te komen werd meerdere malen gestaakt om opnieuw het probleem te bekijken.

Maar ook dit heeft onze mooie, gezellige en leuke week op de Weerterheide niet weten te verpesten.

 

Groetjes

De verkennerleiding