Dag 1

Lief Logboek,

Vandaag is het dan zo ver. De afsluiter van een geweldig scoutingseizoen staat voor de deur; het Zomerkamp. Via de kampkrant waren we al een beetje geïnformeerd. We gingen dit jaar naar Rijssen, in de blokhut van Scouting Rijssen, Niej Begin.

 

 

Om 9 uur moest iedereen verzamelen op de blokhut. Daar was een gezamenlijke opening. Voor de welpen was er een notaris helemaal uit Schotland overgekomen om ons het eerste deel van het testament van John Walker te geven en om ons op weg te sturen naar Rijssen.

 

 

 

 

 

De fietstocht ging goed. Na iets meer dan drie uur, ruim 25 kilometer en twee pauzes met ranja, chips en appels waren we op het kampterrein aangekomen. Mang en Nick waren er al en hadden al een beetje rondgekeken. Des te groter was ook Nicks verbazing toen er opeens een brief in het hok boven lag! Volgens Nick en Mang lag die er net echt nog niet. Hoe die binnen moet zijn gekomen, weten we niet, maar er zat een nieuwe brief in van John Walker. Hierin stond dat hij blij was dat we heel en zonder al te veel problemen waren aangekomen. Daarnaast kregen we onze eerste opdracht. De leiding had een aantal koeken gekregen en een pak thee en 's middags hadden we een heuze Schotse High-Tea. De welpen moesten worden opgedeeld in twee groepen, de McKrokets en de McBacons en beide clans moesten een groepslogo en een yell bedenken en presenteren tijdens deze High Tea. De High-Thea was echt heel goed, er lagen wel zes verschillende soorten koeken, er was genoeg thee voor iedereen en zelfs ranja voor degenen die geen thee lustte.

En onder al die koeken lag ook nog eens een Schotse vlag verstopt. Die hebben Baloe en ik mooi in de vlaggenmast gehezen, zodat iedereen kan zien wat we doen.

 

 

 

 

Na de High-Thea mochten de welpen even vrij spelen, terwijl de leiding het avondeten voorbereidde. We aten heerlijke macaroni. Na het avondeten, het afwassen, opruimen en slaapplek inrichten werden alle welpen het bos ingestuurd om hout te halen voor het kampvuur. We hebben nog een tijdje bij het kampvuur gezeten, maar toen werd het toch ook echt tijd om naar bed te gaan.

Lief Logboek, het was een inspannende, maar voor ook erg leuke eerste kampdag. We zijn via de brief wat te weten gekomen over John Walker, we hebben onze eerste opdracht gehad en we zijn wat gewend aan het kampterrein. Nu is het afwachten welke opdrachten we nog meer krijgen van onze oude Schot.

Bagheera


 

 

Dag 2

Lief Logboek,

Wat is het heerlijk wakker worden als de welpen om acht uur binnenkomen met een heerlijk kopje vers gezette koffie. Ze waren iets eerder wakker, maar omdat we hadden afgesproken dat ze pas om acht uur mochten komen, hielden ze zich hier best netjes aan. Vanmorgen vroeg hadden ze al een brief gevonden van John Walker. Die werd bij de leiding op de slaapzaal voorgelezen. En er stond minder goed nieuws in voor Raksha en mij...

We moesten al voor we gingen ontbijten, de welpen meenemen voor een rondje ochtendgymnastiek door het bos. Dus iedereen deed zijn sportkleren aan en we vertrokken heel fanatiek naar het bos. Nadat we een stukje de spoorbaan hadden gevolgd, kwamen wij bij een stormbaan op een stukje heide. Volgens Jason was het een echte militaire stormbaan. Maar omdat militairen in Rijssen op zondag niet mogen werken, vonden wij dat we de stormbaan wel konden gebruiken.

Na de stormbaan zijn we gaan kijken waar de trein naartoe ging en daarna zijn we terug naar de blokhut gelopen.

Terug op de blokhut hebben we ons omgekleed en ontbeten, waarna we de derde opdracht uit gingen voeren. Het logo dat we hadden gemaakt, werd door Hathi en Raksha op een t-shirt getekend en dat mochten we inkleuren. Alle t-shirts zijn heel gaaf geworden! Hierna was het alweer tijd voor de lunch.

Na de lunch en de afwas vond Remen alweer de tweede brief die John Walker ons vandaag heeft geschreven. Hierin vertelde hij dat het in Schotland traditie was om af en toe Highlandgames te houden om te zien wie de sterkste clan is.

 

 

 

 

 


Dit gingen wij ook doen. Baloe had een aantal echte Highlandgames onderdelen klaargezet. Dit waren onder andere baksteenwerpen, paalshouwen, een waterrace en touwtrekken. Na deze vier onderdelen was het gelijkspel tussen de twee clans, dus moest het laatste onderdeel uitsluitsel bieden. Hiervoor moesten de welpen eerst hun zwembroek aantrekken. Baloe, Hathi, Mang en ik hadden intussen een rond veldje uitgezet en met water overgoten. De beide clans gingen aan één kant van de cirkel staan en we gingen MODDERWORSTELEN!!

Van elke clan moest steeds één lid naar voren komen om het tegen een lid van de andere clan op te nemen. Nadat alle zes de leden van beide clans geweest waren, was het nog steeds gelijkspel. We hebben dus twee clans die wat kracht betreft even sterk zijn. Het modderworstelen ging nog even door, met als hoogtepunt het titanengevecht tussen Baloe en Hathi. Na een lange strijd stapte Hathi als overwinnaar uit de ring. Na een korte afspoelbeurt onder de brandslang hebben we alle welpen maar onder de douche gezet om alle zand er af te spoelen.

Hierna was het al weer tijd om aan tafel te gaan voor het avondeten. Na een kort kampvuur en een aantal liedjes hebben de welpen vroeg hun slaapzak op moeten zoeken, want ze waren allemaal heel erg moe.

Lief Logboek, het was een leuke dag. Iedereen is helemaal moe, maar gelukkig is het zand weer van ons af. En Raksha kwam net naast mij zitten om me toe te vertrouwen dat ze nu al spierpijn heeft van de sit-ups van vanmorgen in het bos :) Ik ben benieuwd wat we morgen weer gaan beleven.

Bagheera


 

 

Dag 3

Lief Logboek,

Vandaag begon goed. Ik werd heel rustig gewekt door Robert om samen met hem en Remen ontbijt op bed te maken voor Baloe, Raksha en Mang (Hathi moest vandaag weg voor een sollicitatiegesprek). We hebben koffie en thee gezet, een eitje gebakken en een boterham met pasta gemaakt voor Raksha. Toen dat klaar was, hebben we ze met alle welpen wakker gemaakt en ze laten genieten van dit ontbijt. Daarna hebben de welpen en ikzelf ontbeten.

Ook hadden we weer een brief ontvangen van John Walker. In deze brief stond geschreven dat we een tocht moesten lopen. Het is namelijk zo dat de groep waar wij onze blokhut van huren, nog een blokhut heeft. Van deze blokhut kregen we het adres en het coördinaat. De McBacons moesten met een GPS-apparaat naar de blokhut lopen. Ze mochten kiezen, of een doorsteek maken door het bos, of via bestaande bospaadjes lopen. De McKrokets moesten met een kaart van de omgeving naar de blokhut lopen via bestaande wegen. Bij de blokhut moesten ze omruilen van techniek. Mang was bij de blokhut gaan staan met ranja en appels, zodat we wat te eten en drinken hadden onderweg en even pauze konden houde. De McBacons waren veel sneller bij de blokhut dan de McKrokets. Maar dan is alleen nog de vraag of zij sneller liepen of een snellere techniek gebruikten. Daar konden we alleen achterkomen door bij de andere blokhut te ruilen en met de andere techniek terug te lopen. Terug bij onze eigen blokhut bleek dat de McKrokets daar al zaten te wachten. We konden dus alleen maar concluderen dat de GPS sneller is dan een kaart.

Voor de lunch had Raksha heerlijke wentelteefjes gemaakt van het oude brood. En deze gingen er goed in na een lange tocht!

Vanmiddag zijn we naar Rijssen geweest voor een ruilspel. Beide clans kregen een appel en een ei en moesten deze ruilen voor steeds mooiere of duurdere dingen. Halverwege hadden ze al een horloge en een dasspeld. Aan het eind hadden ze onder andere een zonnebril en een paraplu.

Na het ruilspel was RTV-Oost nog bezig met opnames voor promotie van zichzelf en Rijssen. Daar hebben de welpen nog een tijd naar staan kijken. En er was een echte valkenier die met zijn vogels op de markt stond en waar Bram mee mocht helpen met de show en daarmee ook op tv is geweest!

 

 

 

 

 

Terug bij de blokhut stond er een grote stapel pannekoeken voor ons klaar met spek, kaas, stroop, pasta en poedersuiker. Uiteindelijk zijn er meer dan 50 pannekoeken gegeten, waarvan acht door Luuk. Hij dacht er meer te kunnen eten dan ik, maar hij strandde één pannekoek voor de finish...

 

Na de pannekoeken en het corvee stond er nog een verrassing (letterlijk) voor de deur. Recht tegenover ons kampterrein werd een brandweeroefening gehouden!

Eigenlijk mochten we niet komen kijken, maar als we rustig langs de kant van de weg gingen zitten, konden we wel even kijken. En het was heel gaaf om te zien. Er liepen 'echte slachoffers rond met bloed en zelfs een man met een tak door zijn been.

 

 

 

 

En uiteraard echte brandweermannen en ambulancebroeders. Hierna was het toch echt tijd om naar bed te gaan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lief Logboek, het was weer een inspannende dag. Eerst zijn we twee keer verkeerd gelopen tijdens de tocht, daarna hebben we een hele middag door Rijssen gesjouwd en 's avonds moesten we meer dan vijftig pannekoeken bakken. Maar de brandoefening was wel heel mooi om te zien.

Bagheera


 

 

Dag 4

Lief Logboek,

Vandaag was de opdracht van John Walker heel makkelijk. In Schotland zijn veel meren. De bekendste daarvan is Loch Ness. Omdat er zoveel meren zijn, moet een scout in Schotland goed kunnen zwemmen. We moesten onze zwemkunsten laten zien in het zwembad van Rijssen.

Na het ontbijt vertrokken we te voet naar het zwembad. Na een barre tocht van ongeveer 150 meter waren we aangekomen bij het zwembad. Jasons moeder had speciaal voor mij en Jason zwembandjes meegegeven. Jason had heel gave oranje, die van mij waren blauw met een kikker er op. De welpen waren snel verdwenen in het zwembad, de leiding heeft heerlijk kunnen ontspannen :)

's Avonds stond ons een verrassing te wachten. John Walker had ons al verteld dat de blokhut opgeruimd moest worden, maar niet waarvoor. Maar toen we 's avonds terugkwamen, kwam ook net de notaris aangereden in een echte Schotse auto! Hij had onze opdrachten beoordeeld. Speciaal voor deze laatste avond had de leiding al een lekkere maaltijd in elkaar gezet, maar de notaris maakte het helemaal speciaal. Hij had een aantal flessen echte Schotse whisky bij zich, die allemaal op zijn gegaan bij het eten! De welpen vonden de whisky heerlijk. En ook de spare-ribs van McAldi gingen er goed in.

 

 

 

 


Na de maaltijd moesten we in de kampvuurkuil gaan zitten. Hier kregen we het testament van John Walker overhandigd. Daarnaast kregen alle welpen een insigne van het kamp als aandenken en een mooi cadeau.

 

 

 

 


Lief Logboek, het was een spannende dag en een nog spannender week. Helaas is het morgen al weer voorbij en gaan we weer naar huis. We fietsen tegen half één weg en hopen om vier uur weer op de blokhut te zijn.

Bagheera


De badges zijn gemaakt en gesponsord door LiArt Creatief Atelierliartbanner


 

 

Wist u dat?

 • De welpen graag goed voor hun leiding zorgen?
 • Sommigen dit doen door ontbijt op bed?
 • Anderen dit doen door als voetenbankje te spelen?
 • Luuk net zo bruin kan zijn als Jason?
 • Jasons kleur onder de douche ook na goed schrobben nog blijft zitten?
 • De waterstraal buiten vrij koud is?
 • Niet alle welpen dit even lekker vinden?
 • Robert niet goed op de bank kan blijven zitten tijdens het eten?
 • Nick liever onder tafel eet dan erboven?
 • Wesley het al het hele kamp volhoudt om zijn haar niet te kammen?
 • Floris het maar belachelijk vindt dat Wesley zijn haar niet kamt?
 • Wesley het belachelijk vindt dat Floris zijn haar wel kamt?
 • Niet alleen Baloe, maar ook een aantal welpen 's nachts best hard snurkt?
 • Nick en Robert de enige welpen die sjans hadden in het zwembad?
 • Floris sjans had kunnen hebben, maar niet durfde?
 • Floris mond groter bleek dan zijn kartoffel?
 • Kartoffel hetzelfde is als piep, pieppiep en pieieieiep (tsjah, eigenlijk alles wat gecensureerd wordt)?
 • Kartoffelen het nieuwe smurfen is?
 • De leiding twee waarschuwingen heeft gehad in het zwembad?
 • De kinderen maar één voor een opstopping in de glijbaan?
 • Jason niet kan zwemmen maar wel van de hoge duikplank durft?
 • De leiding hem hierna wel even weer naar de kant moest duwen?
 • Groen/rode ranja kortwerkende dronkenschap veroorzaakt?
 • Je bij Luuk twee dagen later nog aan zijn gezicht kan zien wat hij gegeten heeft?
 • Hathi, Mang en Baloe in het zwembad hebben liggen slapen?
 • Alleen Raksja de hele dag wakker is geweest?
 • De welpen het maar stom vinden dat Schotten een rokje dragen?
 • Onze notaris héél duidelijk heeft gemaakt dat het geen rokje, maar een kilt is?
 • De welpen nog steeds niet weten wat een echteSchot onder zijn kilt draagt?